Λαϊκοί Ιππότες

Λαϊκοί Ιππότες
έργο σε πέντε μέρη για σύνολο δωματίου

Καραντουζένι
Ματόκλαδα
Σιωπηλές δίκοπες, η ουλή
Άγραφος κώδικας
Η ριμάδα η ζωή

              Ρεμπέτες και Ιππότες συναντιόνται φανταστικά και μυστικά με έναν σκοπό, την αφοσίωση στον άγραφο κώδικα.

               Οι Λαϊκοί Ιππότες είναι ένα μουσικό έργο που διηγείται αποσπάσματα της ρεμπέτικης ζωής. Ένα έργο για το κούρδισμα (καραντουζένι), το μουστάκι, τον ερωτισμό, τα όπλα, το διαρκές παράπονο, το κουστούμι, τη ματαίωση, τον άγραφο κώδικα, την αίσθηση ελευθερίας, την περηφάνια, την απομόνωση, το τραγούδι, το χασίς, τον χορό, τη διαμαρτυρία.

Οι ρεμπέτες έζησαν συνεπείς προς την ελευθερία τους. Εξέφραζαν μια συνεχή δυσαρέσκεια και ένα διαρκές παράπονο προς την κοινωνία που αρνιόνταν  να αποδεχτούν. Προάσπιζαν ευλαβικά συγκεκριμένους κανόνες ήθους, εμφάνισης  και συμπεριφοράς δείχνοντας διαφορετικοί από τους υπολοίπους. O άγραφος κώδικάς τους ήταν γνωστός και αποδεκτός από το συνάφι, ήταν όμως και  αντικείμενο χλευασμού και υποτίμησης από την αστική και έννομη τάξη της εποχής.

Οκτώ αιώνες νωρίτερα, στα τέλη του 12ου αιώνα, διαμορφώθηκε ο κώδικας της ιπποσύνης, ένας επίσης άγραφος, απαράβατος και υποχρεωτικός κώδικας για το κοινωνικό στρώμα των ιπποτών του Μεσαίωνα. Η λογοτεχνία εκείνων των χρόνων εξύμνησε την ιπποσύνη σε σημείο μυθοποίησης δημιουργώντας μια εξιδανικευμένη εικόνα ευγενών πολεμιστών που μάχονται με ήθος για υψηλά ιδεώδη.

Τάσος Ρωσόπουλος

Ο τίτλος του πέμπτου μέρους Η ριμάδα η ζωήανήκει στον ποιητή Γιώργο Κοροπούλη από τον ομώνυμο μονόπρακτο μονόλογο. Στο μέρος Ματόκλαδα χρησιμοποιείται η μελωδία και η αρμονία του τραγουδιού του Μάρκου Βαμβακάρη «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν» ως αναγνώριση του πιο ερωτικού ρεμπέτικου τραγουδιού, στιχουργικά και μουσικά.


Πρώτη παρουσίαση
Δευτέρα 3 Απριλίου 2023
Μικρό Παλλάς 21.15
Το Ελληνικό Σχέδιο – ONASSIS FOUNDATION

Κορίνα Βουγιούκα, κιθάρα
Κωστής Θέος, τσέλο
Ίρις Λουκά, βιόλα
Βαγγέλης Παπαγεωργίου, ακορντεόν κονσέρτου

Advertisement
%d bloggers like this: